en
Nyitó Rólunk Oktatás, képzések Szolgáltatásaink Regisztráció Események Letöltések Webshop Kapcsolat

Mire használják most a drónokat?

Az Alphabet startupja, a Wing megkapta az ausztrál hatóságok jóváhagyását arra, hogy drónjaival házhoz szállítást végezhessen. A szolgáltatás Canberrában, Ausztrália fővárosában startol az ország polgári repülési biztonsági hatóságának engedélyével. A drónok néhány percen belül kiszállítják majd a kávét és a fagylaltot a főváros lakosainak, miután egy alkalmazáson keresztül megrendelték őket. A drónokat azonban egyáltalán nem csak csomagszállításra használják.

Mire használják most a drónokat?

Bár már tesztelik, az Amazon vezére, Jeff Bezos hiába hirdette meg a kereskedelmi drón szállító szolgáltatás beindítását 2018-ig, a vállalat nem tudta azt időben megvalósítani.

Így a Google az anyacége, az Alphabet révén a tulajdonosa a világ egyik első drónos kézbesítési szolgáltatójának, a Wing nevű startupnak.

A Wing már teszteli a szolgáltatást. A cég kedden jelentette be ezt egy blogbejegyzésében, miután megkapta az Ausztrál Polgári Repülésbiztonsági Hatóság (CASA) jóváhagyását. A CASA szóvivője úgy nyilatkozott a Business Insidernek, „nagyon valószínű, hogy a világon ez az első ilyen szolgáltatás”.

Azt azonban már más cégek is állították, hogy ők indították el a világ első kereskedelmi drón szállítási szolgáltatását.

Például ilyen a Flytrex, amely 2017-ben Izlandon indított szolgáltatást az AHA-val közösen, mely az ország legnagyobb online kiskereskedője.

Az ausztrál Wing mintegy 18 hónapig kísérletezett Canberrában, mely alatt 3000 szállítást végzett. A hivatalos indulás után a szolgáltatás eleinte csak korlátozott területen, a CASA szerint 100 lakás számára lenne elérhető, és később lehetne tovább bővíteni azt.

Canberra vonzáskörzetével együtt mintegy 424 ezer lakost számlál.

A felhasználók egy mobilalkalmazáson keresztül indíthatják a megrendeléseiket, melyet perceken belül megkapnak.A legnépszerűbb szállítási elemek közé tartoznak a friss ételek, a kávé, a fagylalt és a gyógyszerek, de más kisebb élelmiszereket és árucikkeket is szállítanak az üzletekből.A másfél éves teszt mindazonáltal nem volt problémamentes: az ABC News arról számolt be, több lakos panaszkodott, hogymég a bezárt, dupla üvegezésű ablakokon keresztül is zavarták őket a drónok hangos repülései.

A drónok nem repülhetnek akárhol, kizárólag utcákon, de ott sem repülhetnek a fő közlekedési útvonalak felett.

A repülési magasságuk 5 méter, és 2 méterre ereszkednek le a kézbesítés során. 

A szállítás csak reggel 7 órától engedélyezett, vasárnap pedig 8 órától. A címzettek figyelmeztetést kapnak, hogy ne közeledjenek a drónokhoz.

A cég nemcsak Ausztráliában próbál piacra törni, hanem Európában, Finnországban is. A cég december óta Helsinkiben is tesztel. Finnországot azért választották tesztterületként, mert a finnek a Wing szerint híresek az új technológiák iránti fogékonyságukról. A cég úgy nyilatkozott a helsinki pilot program kapcsán, hogy

ha a drónjaik itt beválnak, akkor bárhol tudnak majd szállítani – utalva a város hideg téli klímájára.

Reklámfiljük az alábbi linre kattintva tehinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=RAnE6i4RaDI

Az alábbi ábrán, mely a PricewaterhouseCoopers 2018-as adatai alapján készült, iparágankénti becslésben is láthatjuk a drónok ipari felhasználási piacait, a szállításban ekkor még egy 13 milliárdos piacot becsülve:

 

Látva a piaci becsléseket, melyet a Business Insider Intelligence készített a következő pár évre, talán még kevésnek is tűnhet a 29 milliárdos piaci becslés 2027-re, hiszen a fejlődés egyelőre inkább az exponenciálishoz közelít, mint a lineárishoz:

A drónok egyébként még ezen kívüli területeken is bevethetők.

Például orvosi szállítmányok, vérminták gyors kézbesítésére is használják a drónokat az Egyesült Államokban éppúgy, mint akár Ruandában.

Sőt, arra is van már példa, hogy sivatagos vagy ember által nehezen megközelíthető területeken, faültetésre vetik be őket, illetve ott, ahol hagyományos módon kevesebb fát lehetne telepíteni ugyanannyi idő alatt. Ilyen helyszín például Minamar is, ahol nagy területeken folytatnak fásítási programokat.

Írásunk a Business Insider cikkeinek (12) felhasználásával készült. A dróntörténet és a drónok iparágankénti forrásadatai a Qz.comoldaláról származnak.

Forrás: Origo (2019.04.13)