en
Nyitó Rólunk Oktatás, képzések Szolgáltatásaink Regisztráció Események Letöltések Webshop Kapcsolat

2020-ra várható jogszabály módosítás

2020-ra várható jogszabály módosítás

Jelenleg: A hatályos rendelkezések a drónokat légijárműnek minősítik, használatukat repülésbiztonsági okokból elsősorban eseti légterekben teszik lehetővé. Az eseti légterek kijelölése a Honvédelmi Minisztérium hatáskörébe tartozik. Eseti légtér igénylése ajánlott a repülési szándék megkezdése elött legalább 30 nappal és legfeljebb 30 napra igényelhető. A repülési feladat biztonságos végrehajtásáért az eseti légtér igénybevételéért felelős személy a felelős. Szükséges az alábbi dokumentumokkal rendelkezni eredeti vagy elektronikus formában:
- Harmadik személynek okozott kártérítésre vonatkozó érvényes felelősségbiztosítás
- Ha a jármű kategóriája megköveteli, légialkalmassági tanusítvány
- Ha szükséges, korlátozott légtér igénybevételére vonatkozó hatósági engedély
- Frekvenciahasználatot biztosító egyedi engedély, amennyiben nem az egyedi engedélyezési kötelezettség alól mentesített frekvenciát használja a pilóta

Nem kell majd (várhatóan 2020-tól) eseti légteret igényelni abban az esetben, ha:
- 250 kg alatti felszálló tömegű pilóta nélküli légijárművek működtetése során, ami nem haladja meg a földfelszíntől mért 25 méteres magasságot. 
- A légijármű tényleges felszálló tömege nem haladja meg a 900 grammot, nem repül emberek felett szabadtéren, legfeljebb 25 méter magasra emelkedik a földfelszíntől. 
- A légijármű tényleges felszálló tömege meghaladja a 900 grammot, de 4 kg-nál kisebb, nem repül a repülésben részt nem vevő személyek felett, tőlük biztonságos távolságot tart, valamint a 2,5 és 4 kg közötti tényleges felszálló tömegű járművek esetén egy segítő személy a helyszínen tartózkodik
- A repülés magassága nem haladja meg a 120 m AGL-t és nem távolodik el horizontálisan 500 méternél messzebb az irányító személytől.
- A repülésre nem ellenőrzött légtérben kerül sor.
- A pilóta és az eszköz között a repülés teljes időtartama alatt vizuális kapcsolat áll fenn látást támogató eszközök igénybevétele nélkül.
- Magánterületen a földfelszíntől számított 20 méteres magasságig, amennyiben a terület tulajdonosa engedélyezi.

Eseti légtérigénylése nélkül történő repülés során a pilóta a HungaroControl Zrt. által üzemeltetetett mobiltelefonos alkalmazással köteles folyamatosan ellenőrizni, nem repül-e tiltott légtérben.

Pilóta nélküli légijármű nem működtethető:

- Tiltott légtérben
- Korlátozott légtérben
- Veszélyes és időszakosan korlátozott légtérben
- Repülőtér vonatkoztatási pontjától mért 10 km-s sugarú körön belül.
- Sérthetetlenséget élvező diplomáciai diplomáciai és konzuli képviseletek épületei, továbbá sérthetetlenséget élvező tagjaik lakhatására szolgáló épületek felett és azok 200 méteres körzetében
- A védett személyek tartózkodási helynek és útvonalának legalább 500 méteres körzetében.
- Közlekedési baleset, bűncselekmény, nyomozási cselekmény, közveszély helyszínén

A tervezett módosításokról szóló rádióinterjú elérési útvonala:

https://drive.google.com/open?id=1KaTSfJ6PDraQ-pQFh72Md0KeCyicma_M

2019.07.18. Kossuth Rádió